Pekarna 2000
Monday, March 13, 2000
 
Haider je daleč vstran
Večer,13.Marec 2000
Praznina na petkovem antihaiderjevskem protestu v mariborski Pekarni

Koliko sploh gre verjeti protestom, ki se zadnje čase pojavljajo zaradi imena Haider? In še pomembnejše - kakšen naj bi bil njihov namen? Mladi so v zgodovini res vedno bili tisti, ki so opozarjali na pereče družbene probleme, toda njihov glas se vsaj pri dogajanju okoli Haidera ne sliši prav daleč. Odmev bi bil zagotovo večji, če bi tudi domača politična srenja bila istomisleča, kar je glede na splošnoslovenski strah in zakompleksanost težko pričakovati.

Videoreportaža Pekarne Kaj si mislijo Mariborčani o Haiderju, ki so jo posneli na pustni torek na Trgu svobode in smo jo imeli možnost videti v soboto v dvorani Gustaf v Pekarni, je vzbudila občutek, da je za večino blizu meje živečih Mariborčanov Haider daleč stran in da naj se Avstrijci z njim kar sami ukvarjajo. Odgovori kot "Demokratično so ga izvolili in se mi zato nimamo pravice vpletati v njihovo politiko" ali pa "Naj sami rešujejo svoje težave" nazorno potrjujejo zgornjo domnevo. Toleranca, ki se prepleta v odgovorih, postavlja pod vprašaj smisel gonje proti rdečečrni koaliciji. Tudi številni

antihaiderjevski protesti, ki so se v zadnjem času zvrstili v Ljubljani in v Mariboru, so izzveneli v prazno, v Mariboru pa si organizatorji protestov svojega haiderjevskega revolta zaradi strahu pred skinheadi niti niso upali reklamirati.

Udeležba v Pekarni, kjer so se zbrali predvsem ljubitelji glasbe, je štela približno 30-40 ljudi. Le glasba, četudi pod geslom protesta, jih je zbrala. Optimizem okoli večje odmevnosti dogodka je splahnel, saj je število naših kritično mislečih someščanov, ki si upajo povedati svoje mnenje o Joergu Haiderju, ki ga celo lastni državljani že imenujejo mali Hitler, osupljivo majhno. Niti mestna oblast ne dviguje glasu. Evropa opozarja, ker to pričakujejo njeni državljani. In

kolikokrat so v tem krvavem desetletju njena opozorila zalegla?

Navsezadnje - zakaj nasprotovati nekomu, četudi človeku, ki ne priznava slovenske manjšine v Avstriji, če pa sta on in njegov politični program naletela na državljansko podporo. Kdo smo mi, da si kaj takšnega upamo.

Alenka Penjak
Comments: Post a Comment

<< Home

Powered by Blogger